Loukoumades (Honungsmunkar)
Ingredienser:
30 gr färsk jäst eller motsvarande mängd torrgäst
2 tkp varmt vatten (4,5 dl)
1 tsk socker 4 tkp mjöl (9 dl)
1 tsk salt
olivolja till fritering
honung
kanel
Tillagning:
Lös upp jästen i 1 tekopp fingervarmt vatten. Tillsätt 1 tesked socker och 1 1/2 tekopp mjöl. Rör ihop tills det blir en jämn och slät smet.
Täck över den med en bakduk och låt den stå på ett varmt ställe. När smeten jäst upp till dubbel storlek tillsätter man det återstående vattnet och saltet samt så mycket av mjölet som behövs för att det ska bli en deg.
Täck över igen med en bakduk och låt degen jäsa tills det börjar att bubbla i den, vilket tar omkring 1 1/2 timme.
Hetta upp rikligt med olivolja.
När det börjar ryka om oljan klickar man i degen med en tesked, men inte fler än tio åt gången.
Fritera dem på medelsvag värme tills de pöst upp och blivit gyllenbruna. Tag upp dem med en hålslev och häll över honung. Strö kanel över och servera dem rykande varma.
SMAKLIG MÅLTID

Kommentarer
Trackback