Hälsa: Citronmarinerad Kycklingbröst

Detta är en fantastisk rätt utan någon sås väldigt god och nyttig.... det är upp till var och en att kombinera det efter sitt eget smak och tycke....... jag väljer och ha det som det är kanske ringla över lite med olivolja om man serverar det med pasta.....

Tips: Citronmarinerade kycklingbröst

Ett enkelt recept som passar utmärkt även under de varma sommarmånaderna då man föredrar lite friskare smaker.
Det man ska tänka på är att marinera kycklingen i rätt tid hälst dag innan så att smakerna sugs in i kycklingen desto länge det står i marinad desto bättre är det.....

Citronmarinerade kycklingbröst 4p

Ingredienser
2 stora kycklingbröst, ca 1 kg
1 citron
8 msk olivolja extra vergine till marinaden (+ några msk till stekningen)
1 kvist färsk rosmarin
vetemjöl till panering
salt
Tillagning:

Skär kycklingbrösten i små bitar och lägg dem i en skål.
Skölj och torka rosmarinkvisten. Pressa citronen.
Vispa ihop ca 4 msk citronsaft och ca 8 msk olivolja.
Häll marinaden över kycklingbitarna och tillsätt rosmarinkvisten.
Vill man ha mer rosmarinsmak kan man repa rosmarinen.
Låt marinera i kylen i ca 30 min. Ta bort rosmarinen.
Vänd kycklingbitarna i vetemjöl och stek i omgångar i olivolja. Salta och servera.

Kan serveras med potatis eller pasta


SMAKLIG MÅLTID



Hälsa: Grekiska Äppelrullar

Väldigt god efterrätt men inte så nyttig jag skulle inte rekomendera det på grund av att den innehåller mycket fett..... men annars är den väldigt god och du känner att du vill unna dig det så säger jag "go for it"....... Rätten är syndigt god enligt mig själv.......

Tips: Grekiska Äppelrullar

Tänk på att pensla sidorna ordentligt så att det inte trillar isär..... följ receptet och så ska du se att att du också likas med det...... Börja i rätt ände det är ju det som folk brukar göra fel är att börja i fel ände........

Grekisk Äppelrulle (15p)

Ingredienser:

1 paket filodeg
8 äpplen
2 msk aprikosmarmelad
2 tsk kanel
75 g smält smör
50 g mandelspån

Tillagning:

Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Rör ned aprikosmarmeladen, kanelen, 2 msk av det smälta smöret och mandeln. Lägg filodegsarken på varandra, pensla smält smör mellan varje ark. Bred ut hälften av äppelblandningen över halva filodegen på längden. Vik in kortsidorna och rulla sedan långsidan hårt så att det blir en rulle. Bred lite smör i slutet så att degen fastnar. Lägg filodegsrullarna i en smord ugnsform och grädda i ca 30 minuter på 200 grader.

SMAKLIG MÅLTID



Hälsa: Lammrullad fylld med feta

Den här rätten är otroligt gott att man inte behöver tänka på onitig heten i osten det kompleterara vrandra så bra..... min åsikt är ju att man ska njuta av maten och inte bara hitta en massa onyttigheter på maten........ men jag kan ju ha fel smaken är som baken som man brukar säga........

Tips: Lammrullad fylld med feta

Se till och följ recepte så blir det här riktigt gått...... Du behöver ingen sås till det här för man vill ju känna alla smaker för annars är risken stor att såsen skulle ta över någon av huvud smakena........

Lammrullad fylld med feta (4p)

Ingredienser:

933g urbenad lammbringa
färsk oregano
2st vitlöksklyftor
100 g Feta, mosad
Färsk rosmarin
Mynta
Persilja
1/2 dl olivolja
Citronsaft
Salt och peppar
1.33 kg små potatisar, skalade

Tillagning:

Lägg bringan på ett skärbräde. Skär bort huvuddelen av fettet. Gnid in citronsaftet i köttet och salta och peppra. Mixa fetaost, vitlök, rosmarin, mynta, persilja, oregano och olivolja i en matberedare tills det blir en jämn smet. Bred smeten över köttet, rulla ihop och knyt samman med snöre.

Olja insidan av en ugnslångpanna med olivolja. Sätt ugnen på 175 C och ställ in köttet. Använd stektermometer. Låt stå i 30 minuter. Lägg därefter potatisarna i pannan. Salta, peppra och häll över lite olivolja. Låt stå i ytterligare ca 45 minuter. När köttet visar 68-70 C är det färdigt.

Skär köttet i 1 cm tjocka skivor och servera med potatis och en krispig sallad.

 

SMAKLIG MÅLTID

 


Vinets historia del nio – Europa under 1900-talet

del nio – Europa under 1900-talet

Första delen av förra seklet var till stordel bara bekymmer för vinnäringen.
I spåren av Phylloxera och mjöldagg kom överproduktion och bedrägeri i stor omfattning.
Men inget ont som inte har något gott med sig.
Som skydd för de seriösa vinodlarna växte de första vinlagarna fram tillsammans med appelationssystemet.
Läs om vinets utveckling på 1900-talet. Från mjöldagg och överproduktion, till riktlinjer och lagar.

Hälsa: Baguette med fetaost och fikon

Ja det här rätten är nyttig fetaost är otroligt gott, och väldigt lite kolhydrater...... Kolhydrathalten bör ligga på maximalt 1-2%, beroende på hur fet osten är...... Det finns olika fethlter på dena ost med.........

Tips: Baguette med fetaost och fikon

Detta är väldigt änkel rätt och göra därför rekomenderar jag att man ganerar med något grönt...... Det behöver inte vara mycket alls två tre ruccola blad räcker för att det ska se ut och vara mer utarbetat..... Använd din vilda fantasi det är lösningen till alla problem.......

Baguette med fetaost och fikon (4p)

Ingredienser:

4 st Skivor Baguetter
Fetaost
4tsk fikon marmelade

Tillagning:

Dela baguetten i skivor och lägg på tjocka skivor fetaost. Ringla lite fikonmarmelad ovanpå. Garnera med något grönt vattenkrasse eller lite ruccola


SMAKLIG MÅLTID


Vinets historia del åtta – Den nya världen

del åtta – Den nya världen

De europeiska kolonisatörerna hade med sig vinrankor till de nya länder de upptäckte,
men först för ca 200 år sedan började den nya vinvärlden att växa fram så som vi känner den idag.
Europeiska nybyggare anlade då vingårdar i många av de områden som nu är kända.
Utvecklingen stod sedan i princip still ända fram till 1960 och 70-talet då ny teknik och kunnande revolutionerade vinvärlden.
Gamla traditionella metoder las på hyllan och nytänkande blev ledord. Vinproducenterna i Europa följde så småningom.

Hälsa: Loukoumades (Honungsmunkar)

Detta är en efterrätt som jag absolut skulle kunna rekomendera till alla förutom själv klart diabetiker för det är lite osäkert med socker i honung...... Annars är ju honung bra mot förkylning så jag skulle absolut rekomenedera det här.....

Loukoumades (Honungsmunkar)


Ingredienser:


30 gr färsk jäst eller motsvarande mängd torrgäst
2 tkp varmt vatten (4,5 dl)
1 tsk socker 4 tkp mjöl (9 dl)
1 tsk salt
olivolja till fritering
honung
kanel

Tillagning:

Lös upp jästen i 1 tekopp fingervarmt vatten. Tillsätt 1 tesked socker och 1 1/2 tekopp mjöl. Rör ihop tills det blir en jämn och slät smet.
Täck över den med en bakduk och låt den stå på ett varmt ställe. När smeten jäst upp till dubbel storlek tillsätter man det återstående vattnet och saltet samt så mycket av mjölet som behövs för att det ska bli en deg.
Täck över igen med en bakduk och låt degen jäsa tills det börjar att bubbla i den, vilket tar omkring 1 1/2 timme.
Hetta upp rikligt med olivolja.
När det börjar ryka om oljan klickar man i degen med en tesked, men inte fler än tio åt gången.
Fritera dem på medelsvag värme tills de pöst upp och blivit gyllenbruna. Tag upp dem med en hålslev och häll över honung. Strö kanel över och servera dem rykande varma.

SMAKLIG MÅLTID


RSS 2.0